Aquests dies s’estan veient moltes publicacions en xarxes socials repetint el titular “Les abelles han sigut declarades l’espècie més important del planeta”. És necessari divulgar el servei ambiental impagable que ofereixen les abelles però aquesta no sembla la forma més idònia, ja que que amb eixos titulars no del tot correctes es pot generar confusió.

Bombus terrestris

Les abelles no són una espècie, són una superfamília (Apoidea) dins de l’ordre dels himenòpters que comprén unes 25.000 espècies d’abelles a tot el món. L’abella domèstica (Apis mellifera) és solament una de les milers d’espècies que ens envolten. Els nostres ecosistemes compten amb una enorme varietat d’abelles “salvatges” (com la de la foto, Anthophora plumipes) a més de moltes altres espècies d’himenòpters, coleòpters, lepidòpters o dípters que també compleixen un importantíssim paper pol·linitzant tot tipus de flors.

Anthophora plumipes, una de les moltes espècies d’abelles salvatges que passen desapercebudes o es confonen amb domèstiques

Tots aquests insectes es troben en regressió (a més d’uns altres milers d’artròpodes igual de necessaris per exemple per controlar plagues o descompondre matèria orgànica) i de vegades la premsa i xarxes socials poden fer l’efecte que l’únic problema és la pèrdua de l’abella domèstica o mel·lífera, simplificant massa la situació. És raonable utilitzar la imatge d’un insecte tan important i valorat com l’abella mel·lífera per a denunciar l’impacte de certs pesticides i altres agressions al medi ambient, ja que així és més senzill empatitzar, però tampoc ha d’ometre’s sistemàticament l’important valor de la resta d’artròpodes essencials en el nostre entorn i que també es troben en declivi pels mateixos motius.

Rhodanthidium sticticum i Eucera longicornis 

2240 resultats en Google amb el mateix titular, exactament el mateix titular: “Las abejas han sido declaradas la especie más importante”

 La Granja de Bitxos© 2018

“Per a què serveixen els hotels d’insectes?”

[:]

0
    0
    La teua cistella
    La cistella esta vaciaTornar a la tenda