Revisió i manteniment de caixes niu instal·lades en la finca “El valenciano” de Galpagro a Sevilla. (hivern 2016). El 64 % de les caixes mostren senyals d’haver sigut ocupades. Els refugis de ratapinyades no han sigut revisats al no haver passat encara el temps mínim esperat per a la seua ocupació. Resultats:
CAIXES NIU
Teuladins
Nius grans i basts, a força de branuetes relativament llargues i bastant ploma de gallines i galls dins. Es troben sobretot en les caixes pròximes al mas o “cortijo” (edifici).
P9 p18 p19 p21 p22 p23 p24
Pàrids:
Nius més xicotets i estilitzats que els de els teuladins, amb *acículas, herbes fines, plomissol, restes de fils, etc. És freqüent trobar xicotetes plomes amb les puntes groguenques (totestiu).
P1, p4, p5, p6 y p7
Eixams d’abelles mel·líferes:
Algunes caixes niu solen albergar eixams d’abelles mel·líferes que de forma natural ocuparien buits en arbres, cada vegada més escassos en zones de cultiu. A causa de l’actual regressió de pol·linitzadors, aquests eixams són respectats quan estan actius. Els ruscs abandonats mostren moltes pupes d’arnes de la cera, que netegen l’interior de la caixa de forma natural, refent buit perquè un nou eixam o parella d’aus l’ocupen de nou.
P2, P25, A4 y A3
Palputs:
Niu gran i compacte, amb molta femta, alguna cosa estranya en la resta de nius. També s’aprecien xicotetes egagròpiles amb restes quitinosos de grans insectes i alguna ploma identificativa.
A2
Colltorts:
No fan niu, dipositen els seus ous blancs directament sobre la fusta. Alguns d’ells mai arriben a naixer.
P13, p14, p16
Xoriguers:
Niu replet d’excrements i restes d’animals, principalment rosegadors i ocells. En la base del pal es poden trobar xicotetes egagròpiles amb ossets de micromamífers.
C2
“HOTELS” D’INSECTES
S’observa l’ocupació d’abelles i vespes solitàries per l’existència d’orificis tapats per fang, cera, resina, fulles, etc. A més, un dels hotels comptava amb una ooteca de mantis religiosa.
H1, h2 y h3
La Granja de Bitxos 2016[:]